Підвищення стійкості до схоплювання поверхонь хромонікелевих сталей дифузійним титануванням

Основний зміст сторінки статті

Є. Димарчук
О. Сердітов
Ю. Ключников

Анотація

У роботі вивчався вплив дифузійного насичення карбідом титану на повзучість та довготривалу міцність хромонікелевих сталей, а також коефіцієнт тертя сталей до та після титанування. Показано, що після насичення поверхні карбідом титану термін служби сталей збільшується, що пояснюється бар’єрним ефектом, який виникає в результаті наявності дифузійного шару, що перешкоджає виходу дислокацій на поверхню.


В работе изучалось влияние диффузионного насыщения карбидом титана на ползучесть и длительную прочность хромоникелевых сталей, а также коэффициент трения сталей до и после титанирования. Показано, что после насыщения поверхности карбидом титана срок службы сталей увеличивается, что объясняется барьерным эффектом, который возникает в результате наличия диффузионного слоя, препятствующего выходу дислокаций на поверхность.

Блок інформації про статтю

Номер
Розділ
Лазерна техніка та фізико-технічні технології

Посилання

Хрущев М. М., Бабичев М. А. Исследования изнашивания металлов, издательство АН СССР, М., 1960.

Ключников Ю.В. Застосування дифузійного титанування сталі Х18Н10Т і Х12Н22Т3МР з метою захисту поверхні від схоплювання. Близнюк Т. О., Самсоненко А. А., Ключников Ю.В. // Матеріали Всеукраїнської науково-технічної конференції молодих вчених та студентів «Інновації молоді-машинобудуванню 2018», секція «Лазерна техніка та процеси фізико-технічних технологій».-К.: КПІ ім. Ігоря Сікорського,2018.

Дубинин Г.Г. Диффузионное хромирование сплавов. «Машиностроение» М., 1964.

Weeriman I. – Trans. AIME, 1996, 206, 1409.