Зменшення похибки закріплення при обробці авіаційних деталей складної конфігурації

Основний зміст сторінки статті

Т. М. Яворський
В. В. Медведєв

Анотація

Особливістю розмірної обробки в авіаційній галузі є наявність деталей складної геометрії з великою кількістю криволінійних поверхонь, похилих ребер, заокруглень та стінок малої товщини. Вони використовуються в елементах планера літаків, корпусних виробів та в конструкціях авіаційних двигунів. До їх точності і якості оброблюваних поверхонь, характеристикам та фізико-механічним властивостям пред’являють підвищені вимоги, в порівнянні з вимогами в інших машинобудівних галузях. Окрім забезпечення заданих експлуатаційних характеристик авіаційні вироби мають відповідати вимогам безпеки, надійності, довговічності та ін. Обробка таких виробів пов’язана з труднощами через їхню схильність до деформацій при закріпленні та під час обробки.

Для розрахунку похибки закріплення пропонується проводити розрахунок зминання заготовки в системах, що працюють за методом кінцевих елементів.

Наприклад, для знаходження значення вертикального переміщення  точки  під дією сили закріплення  будуємо об’ємну модель за ескізом деталі в системі SolidWorks.

Блок інформації про статтю

Номер
Розділ
Технологія машинобудування
Біографія автора

В. В. Медведєв, КПІ ім. Ігоря Сікорського

кафедра Технології машинобудування