Розробка вузла юстирування лінзи позитивної із застосуванням циліндричних пружин стискання та його моделювання

Основний зміст сторінки статті

О. А. Савченко
В. Л. Дубнюк

Анотація

Метою виконання даної проектно-конструкторської роботи було проведення моделювання вузла юстирування. Функціонально даний вузол має забезпечувати качання оптичної деталі навколо двох осей та переміщення вздовж третьої вісі. Юстирувальні елементи вузла мають використовувати деталі з внутрішнім (молекулярним) тертям. Оптичною деталлю, що закріплюється роз’ємно у даному вузлі, є позитивна плоско-опукла лінза діаметром 58 мм, товщина по краю 3 мм, радіус кривизни поверхні заломлення 51,24 мм. У якості елементів з внутрішнім (молекулярним) тертям заплановано використати три циліндричні пружини стискання з відповідним чином сформованими торцевими витками.

Під час виконання даної проектно-конструкторської роботи було спроектовано та виготовлено тривимірну діючу модель пристрою юстирування лінзи позитивної. Студентом набуто практичних навичок з проектування оптико-механічного вузла та визначено переваги та недоліки даної конструкції приладу. Також визначено шляхи щодо модернізації конструкції задля усунення виявлених недоліків.

Роботи щодо виконання даного проекту проводились в рамках вивчення дисципліни «Основи проектування оптико-механічних вузлів» та діяльності студентського науково-технічного гуртка «Моделювання складних інженерних систем із застосуванням 3D технологій» який розпочав свою діяльність на кафедрі лазерної техніки та фізико-технічних технологій механіко-машинобудівного інституту КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Блок інформації про статтю

Номер
Розділ
Лазерна техніка та фізико-технічні технології
Біографії авторів

О. А. Савченко, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського"

студент академічної студентської групи МП-62-2 кафедри лазерної техніки та фізико-технічних технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського

В. Л. Дубнюк, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського"

старший викладач кафедри лазерної техніки та фізико-технічних технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського