Проектування двокомпонентної системи перетворення лазерного проміння

Основний зміст сторінки статті

Г. С. Моісеєнко
В. Л. Дубнюк
С. В. Яновська

Анотація

На кафедрі лазерної техніки та фізико-технічних технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського викладається навчальна дисципліна «Основи проектування оптико-механічних вузлів» під час вивчення якої, студенти виконують розрахунково-графічну роботу (РГР). Метою виконання РГР є закріплення теоретичних знань з конструювання, надбання досвіду розрахунків та конструювання оптичних деталей; оправ для їх закріплення; елементів юстирування; проектування оптико-механічних вузлів та розвинення творчих здібностей студентів. Відповідно до мети РГР кожен студент отримує індивідуальне завдання на проектування оптико-механічного вузла та має розробити складальний кресленик, ескізи та кресленики деталей цього вузла.

Задля підвищення ефективності навчання, перевірки на працездатність спроектованих вузлів та більшої зацікавленості студентів у результатах роботи, кращі проекти друкуються на 3D-принтері. Таким чином, студенти можуть бачити результати своєї проектно-конструкторської праці та потримати в руках витвір своєї інтелектуальної діяльності.

У даній статті наведено приклад інтелектуального та винахідливого підходу для вирішення навчального індивідуального завдання. Згідно завдання на РГР необхідно провести попередній розрахунок оптичної системи, розрахунок та конструювання позитивної та негативної лінз, конструювання оправ для їх закріплення, спроектувати вузол юстирування негативної лінзи та поєднати розраховані та спроектовані елементи у єдиний оптичний вузол. Вузол юстирування негативної лінзи має забезпечувати якнайменше три юстирувальних рухи – зміщення лінзи вздовж осі симетрії вузла (вісь Z) та качання відносно двох поперечних осей (X та Y).

Блок інформації про статтю

Номер
Розділ
Лазерна техніка та фізико-технічні технології
Біографії авторів

Г. С. Моісеєнко, Університет Прикладних Наук, м. Гоф, Німеччина; (Hochschule Hof; Hof University of Applied Sciences)

студент Університету Прикладних Наук, м. Гоф, Німеччина (Hochschule Hof; Hof University of Applied Sciences)

В. Л. Дубнюк, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського"

старший викладач кафедри лазерної техніки та фізико-технічних технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського

С. В. Яновська, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського"

інженер І категорії кафедри лазерної техніки та фізико-технічних технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського